Vijzels

Bent u op zoek naar vijzels? Vijzels worden ook wel transportvijzels of wormschroeven genoemd. Vroeger werden ze ingezet om het water eenvoudig omhoog te brengen in molens. Vandaag de dag worden ze ook voor andere doeleinden gebruikt. Bijvoorbeeld voor het diagonaal en verticaal transport van bulk- en stortgoederen in de voedingsindustrie, chemie en afvalverwerking. Met als doel de productstroom zo efficiënt mogelijk te laten verlopen. Heeft u een RVS transportvijzel (of wormschroeven) nodig? Op deze pagina vertellen wij u meer over de mogelijkheden.

Bekijk ons aanbod

 

Wat is een vijzel precies?

Een vijzel staat bekend onder vele verschillende namen. Of we het nu hebben over een vijzel, transportvijzel, transportschroef, waterschroef, wormschroef, opvoerschroef of een vijzelpomp: we bedoelen er doorgaans allemaal hetzelfde mee. Het mechanisme werd ooit bedacht door de Griekse ingenieur Archimedes en wordt dan ook wel de schroef van Archimedes genoemd - alsof er nog niet genoeg benamingen waren. De vijzel bestaat uit een buis met daarin een roterende, spiraalvormige schroef. Door de roterende bewegingen en de spiraalvorm worden vloeistoffen en andere materialen van onderaf naar boven gestuwd. Ook voor transport in de tegenovergestelde richting kan de transportvijzel een uitkomst zijn.

 

Overigens slaat het begrip vijzel officieel alleen op de roterende schroef. In combinatie met een buis daaromheen dienen we eigenlijk te spreken van een tonmolen. De ‘traditionele’ vijzel is specifiek bedoeld voor het transport van water. Bij ons kunt u echter ook terecht voor het maken van transportvijzels voor het verplaatsen van vaste stoffen. Wilt u meer weten? Vul dan ons ''bel mij terug'' formulier in. Wij nemen dan contact met u op.

RVS transportvijzels op maat

Wilt u op een snelle, veilige en hygiënische manier bulk- en stortgoederen transporteren? MCR Machinery is gespecialiseerd in het produceren van RVS transportvijzels. Indien gewenst bouwen wij voor u een vijzel op maat. Daarbij speelt gemak in gebruik, reiniging en onderhoud een belangrijke rol. Wij begrijpen dat dit een must is in de voedselverwerkende industrie. De voedselverwerkende industrie stelt namelijk steeds hogere eisen aan onder andere hygiëne en veiligheid. MCR Machinery denkt op dit gebied graag met u mee!

Onderhoud en reparatie van vijzels

Door uw vijzels goed te onderhouden verlengt u de levensduur van uw vijzels. Kunt u daar wel wat hulp bij gebruiken? Schakel MCR Machinery in om uw transportvijzels regelmatig te onderhouden. Naast ontwikkeling en onderhoud van vijzels behoort reparatie van bestaande transportvijzels ook tot de mogelijkheden.

Unieke oplossingen

MCR Machinery is niet alleen gespecialiseerd in het ontwikkelen van transportvijzels. Wij ontwikkelen heel veel verschillende machines en verwerkingslijnen voor het wassen, snijden, polijsten, sorteren, verpakken en transporteren van groente en fruit. Op onze website vindt u een overzicht van onze producten, waaronder de RVS kistenkantelaardrum washer, viltdrogerlappendrogertrommelwassertransportschroef en pompoenwaslijn. Ook hebben wij machines om uw zoete aardappels te wassen. Ook wel bataat wassen genoemd. Bij al onze producten behoort uiteraard maatwerk tot de mogelijkheden. Door maatwerk aan te bieden, heeft MCR Machinery voor iedereen een geschikte oplossing. Bovendien zijn wij ook het adres voor gebruikte machines. Bekijk online onze occasions.

Het gebruik van vijzels

Waar we hierboven schreven over het gebruik van transportvijzels voor het verplaatsen van groenten en fruit, zijn ze natuurlijk ook buiten de voedingsindustrie toepasbaar. Denk maar eens aan waterzuiveringsinstallaties, waar het water van beneden naar boven verplaatst moet worden. Zeker voor het verplaatsen van vloeibare stoffen zijn vijzels ideaal. Ze voorkomen namelijk dat het water, als gevolg van de zwaartekracht, weer omlaag vloeit. Vanzelfsprekend bepaalt de dichtheid van het te verplaatsen materiaal de samenstelling van de vijzels. Dit maakt dat iedere transportvijzel door ons op maat gemaakt wordt.

De juiste vijzel

Wat uw wensen ook zijn, bij MCR Machinery vindt u altijd de juiste transportvijzel. Heeft u vragen? Bel dan gerust naar 0527-205900 of stuur een e-mail naar info@mcrmachinery.nl. Wij helpen u graag verder. Wanneer u op zoek bent naar meer informatie over onze vijzels kunt u ook het contactformulier op onze website vrijblijvend invullen.